2014-től módosult a gépjármű vagyonszerzés területi hatályára vonatkozó illetéktörvény


Egy bizonyos módosítás szerint a jogalkotói szándék egyértelmű lett, hogy az illetéktörvény pótkocsi és gépjármű tulajdonjoga vagyoni értékű joga megszerzésének ajándékozási és visszterhes vagyonátruházási illetékre vonatkozó rendelkezéseit nem csak akkor kell alkalmazni, hogyha a gépjárművet vagy a pótkocsit már Magyarországon nyilvántartásba vették, de akkor is, ha még nem került erre sor, de már meg van a szándék a nyilvántartásba vételre.


Tehát vagyonszerzési illetéket kell majd fizetni mind a két esetben ezt jó, hogy ha megjegyezzük, ugyanis ezt mindenképpen be kell tartani, hogy tudjuk milyen lehetőségeink vannak a vagyonszerzési illetékkel kapcsolatban. Tehát az, hogy hol szerzik a járművet belföldön vagy külföldön teljesen mindegy, vagyonszerzési illetéket kell fizetni a 2014. január 1-jétől módosult gépjármű vagyonszerzés területi hatályára vonatkozó illetéktörvény alapján.

Ezeket mindenképpen meg kell jegyezni, hogy ha ilyen jellegű ügyünk van és tisztában szeretnénk lenni a gépjárművel kapcsolatos kérdésekkel. Így nem ér felkészületlenül minket semmi olyan dolog amit, szem előtt kell tartani hogy felkészülhessünk a kiadások tekintetében autóvásárláskor.

Mivel a törvény ez év elején került módosításra és lépett hatályba, így legelőször az olyan ügyek tekintetében alkalmazható, amikor az illetékkötelezettség keletkezésének ideje 2014. január 1. után jött létre. E szerint tehát, amikor valaki külföldön vesz gépkocsit 2014-ben, majd ez után elindítja a hazai nyilvántartásba vételi eljárást, akkor máris meg kell fizetnie a törvény szerint előírt vagyonszerzési illetéket. Nagyon fontos tudnivaló, hogy amennyiben a már hazai nyilvántartásba felvett, külföldről vásárolt jármű Magyarországon értékesítésre kerül, akkor az is meg kell fizesse a vagyonszerzési illetéket, aki az adott gépkocsit külföldön megvásárolta és itthon nyilvántartásba vetette, valamint az is, aki itthon, mint következő tulajdonos megveszi az autót.