Biztosítások csoportosítása, főbb típusai


Ma már nehéz pontosan behatárolni, hogy melyik biztosítás milyen csoportba tartozik, hiszen a felgyorsult életünknek, és az egyre szélesebb ügyféligénynek köszönhetően a biztosítások rendkívül széles körben mozognak. A biztosítások csoportosítása, főbb típusai így nehezen meghatározhatók mégis azt lehet mondani, hogy egy irány alapján három fő csoportba sorolhatók, melyek a vagyonbiztosítások, a személybiztosítások, és a felelősségbiztosítások.


Amennyiben ebből a szempontból közelítjük, meg akkor azt ki lehet jelenteni, hogy a vagyonbiztosítások a megszerzett vagyonunkban esetlegesen bekövetkező károk enyhítésére nyújt fedezetet, míg a személybiztosítások az emberi élettel kapcsolatosak, valamint az egészségi állapotban bekövetkező változásokkal. A harmadik csoportba tartozó felelősség biztosítás olyan károkra nyújt fedezetet mely károk okozóinak a felelőssége megállapítható.

Napjainkban már mind a három csoport további csoportokra osztható, és még kombinálható is. Fontos, hogy a biztosítási csoportoktól függetlenül a megfelelő biztosítás kiválasztására fordítson kellő figyelmet. Alaposan tájékozódjon a szolgáltató biztosítók anyagi hátteréről, üzletpolitikájukról, valamint az elmúlt időszak kárkifizetési statisztikáiról. Ezen felül fontos, hogy nézze meg a díjak alakulását, mert a szolgáltatások mellé kiszabott díjak sok esetben igen eltérőek lehetnek. A tökéletes díjszabás kiválasztásához minden esetben használja a biztosítás kalkulátor rendszereket. A díjszámító rendszerek az adott módozat összes ajánlatát mutatják meg önnek összehasonlítva pillanatok alatt.