Eredetiségvizsgálat ára és fogalma


Az eredetiségvizsgálat fogalma a közúti járművek tulajdonos váltásakor kötelezően előírt tevékenységet takarja, amelyet a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által jóváhagyott technológia szerint végeznek el. Az eredetiségvizsgálat legfőbb jelentősége az, hogy a használt gépjármű vásárlásakor a vevő meggyőződhet arról, hogy „tiszta” járművet vesz meg. Éppen ezért a vizsgálatot még az adásvételi szerződés aláírása előtt kell elkészíttetni, mielőtt a jármű végérvényesen a vevő tulajdonába kerül.


Az eredetiségvizsgálat rendeltetése a jármű gyárival azonos „eredeti” állapotának igazolása, illetve felülvizsgálata. A járműveknél minden esetben az alvázszám ami adott, ellenőrizhető és egyértelműen dokumentált (szín, karosszéria, motor, ülések, szélvédő, stb), így az eredetiségvizsgálat elsősorban erre irányul. Ezen kívül persze a járművön több helyen, több fajta technológiával beazonosítható technikai jellemző jegy található, az eredetiséget pedig ezek megléte és változatlansága igazolja.

2010. április 1-ig lehetőség volt mobil eredetiségvizsgálat elvégzésére is, de ez óta a 301/2009 kormányrendelet értelmében megszűnt, így minden ügyfeleknek fel kell keresni egy eredetiségvizsgáló állomást, és a jármű vizsgálatát itt kell elvégeztetni. Az eredetiségvizsgálat eredménye a közlekedési igazgatási eljárás során 60 napon belül használható fel, egy alkalommal!

Az eredetiségvizsgálat ára hatóságilag elrendelt, tehát bármelyik műszaki állomást választjuk, ugyan azt a díjat kell megfizetni az alábbiak szerint:

Személyautó:

1400 cm3-ig: 17.000.-Ft
1401 és 2000 cm3 között: 18.500.-Ft
2000 cm3 felett: 20.000.-Ft

Motorkerékpár:

500 cm3 hengerűrtartalomig: 15.500.-Ft
500 cm3 hengerűrtartalom felett: 17.000.-Ft
Négykerekű segédmotoros kerékpárok: 14.000.-Ft