Használt Skoda, Opel, Ford - mutatjuk melyikre mennyi a biztosítás


Használt Skoda, Opel, Ford - mutatjuk melyikre mennyi a biztosítás? Ez azért is fontos kérdés, mert a mai gazdasági helyzetben a legtöbb magyar családnak nem mindegy, hogy mekkora biztosítási díjakat fizet. Egyes kutatások szerint manapság hazánkban a legnépszerűbb járművek sorát a Skoda, az Opel, és a Ford vezetik, ezért az azokhoz köthető kötelező biztosítások, és cascók díjazását fogjuk összehasonlítani a legkedvezőbb ajánlatokkal rendelkező biztosítóknál, amely esetekhez egy átlagos magyar autóst veszünk, aki legyen budapesti lakos, kora alapján 35 év körüli, és aki a standard negyedéves sűrűséggel fizeti a biztosítási díjat. Talán meglepő, talán nem az tény, hogy az új autók vásárlási rangsorát a Skoda Octavia, az Opel Astra, és a Ford Focus vezeti. Nyilvánvaló, hogy ennek a sorrendnek a kialakulásában több összetevő is tetten érhető, de bizonyára nem mellékes, az sem, hogy a kötelező biztosítás ezekre a gépjárművekre éves szinten átlagosan 25 ezer Ft-ba került, ami azt jelenti, hogy alig 4 %-kal magasabb a kötelezőbiztosítás díjazása, mint 2012-ben.


Bár a köztudatban még valószínűleg az a kép van rögzülve, hogy a kötelezőbiztosítások díjazása évek óta csökken, köszönhetően a társaságok közötti harcnak, illetve a kifogyhatatlan kedvezményeknek, akcióknak. Nem ilyen kedvező a helyzet a casco területén, amely köztudottan egy sokkal drágább biztosítási termék, mint a kötelező biztosítás. A fenti gépkocsik átlagos casco tarifája nem kevesebb, mint 59 ezer Ft, ami elsősorban az Opel Astra meglepően magas díjazásának köszönhető, ami nem kevesebb, mint 76 ezer Ft. Használt autóknál már nem a fenti triumvirátus vezeti az élmezőnyt, hanem az Opel Astra, a Suzuki Swift, és a Ford Focus trió. A különbség nem nagy, de a Suzukinak sikerült betörni az élmezőnybe. Olyannyira, hogy a 3-7 éves korú autók esetében még a kötelezőbiztosítás,- és casco díj tekintetében is mindenkit maga mögé utasít.

Talán nem véletlen, hogy a casco díja az évek folyamán sokkal nagyobb arányban süllyed, mint a kötelezőé. Nyilván ebben nagy szerepe van az új autók roppant gyors értékcsökkenésének is. Komoly különbségek vannak a casco esetében egy új kori, illetve 12 éves kori casco díja között. Nagyon erőteljes esés szemtanúi lehetünk, mint például egy Opel Astra esetében elérheti az autó 3 és 12 éves kori díjkülönbség a 75 %-ot is. Ekkora áresés esetén, már érdemes azon is elgondolkodni, hogy idősebb autóra is kössünk cascót, mert a nagy áresés következtében elfogadható annak díjazása.

Térjünk rá most arra, hogy mire érdemes odafigyelni a casco, illetve a kötelezőbiztosítás kiválasztásakor. Ez fontos rész, mert nem ritka, hogy a rosszul megválasztott biztosítás miatt egy esetleges káreseménynél akár százezreket is veszíthetünk.  Casco esetében fontos arra odafigyelni, hogy meddig térít új áron a biztosító, mert nem mindegy, illetve a javíthatósági határra, amely azt a pontot határozza meg, hogy törés esetén, mikortól, azaz hány százalékos törés esetén állapít meg a biztosító a gazdasági totálkárt. Továbbá ne felejtsük el feltüntetni az összes extrát a gépkocsin, azokat is, amelyeket utólag szereltettünk be, határozzuk meg az autó pontos típusát, és végül érdemes szem előtt tartani az un. indexálást is, mert annak köszönhetően olcsóbb lehet idővel a casco biztosításunk.

Kötelezőbiztosításnál,- főként, ha biztosítót váltunk,- fontos, hogy tájékozódjunk arról a biztosítóról, amelyhez át akarunk menni, illetve mi magunk legyünk felkészülve a régi biztosításunk adatairól, hogy a lehető legegyszerűbben, és leggyorsabban menjen az átkötés. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy az adott biztosítónál milyen akciók, kedvezmények vehetők igénybe, illetve, amennyiben mi valamelyiket szeretnénk igénybe venni, akkor tényleg rendelkezzünk olyan igazolással, azaz tudjuk igazolni azt a tényt, hogy mi azzal a kedvezménnyel való élésre jogosultak vagyunk.

Szintén nagyon oda kell figyelni arra, hogy az online kalkulátor használatakor pontos adatokat adjunk meg, ne hozzávetőlegeseket, illetve amennyiben minden rendben van, készek vagyunk az ajánlat kitöltésével, akkor ne véglegesítsük addig, amíg minden pontját újra át nem néztük. Végül a lehető leghamarabb fizessük be az első részletet.