Hogy készítsük elő autónkat és magunkat is a nyaralásra


Amikor nyaralni megyünk, és mindezt autóval tesszük meg, akkor indulás előtt mindenképpen érdemes átvizsgálni a kényes részeit az autónak nehogy olyan probléma keletkezzen, amiből baj lehet, hogy ha nem vesszük észre időben. Ezért most felsoroljuk azokat a fontos részeket, melyeket érdemes indulás előtt lecsekkolni, hogy minden rendben van-e velük. Minden egyes tartozékot érdemes először ellenőrizni, hogy meg van-e minden és, hogy véletlenül se hiányzik egyik se a kelléktárból. Talán az egyik legfontosabb alkatrész a lámpa, amit ellenőrizni kell, mielőtt elindulunk, ugyanis, ha le van merülve a lámpa és nem tudunk jelzéséket adni a másik autósnak, akkor abból könnyen baleset alakulhat ki.


A következő, amit mindenképpen ellenőriznünk kell, az a folyadék, legyen szó az üzemanyagról vagy az ablaktörlő folyadékról, de a hűtővíz folyadékját is mindenképpen meg kell vizsgálni ahhoz, hogy minden simán és zökkenő mentesen menjen és el tudjunk indulni hiba nélkül nyaralásunkra. A másik fontos tényező, amit mindenképpen ellenőrizni kell, mielőtt útnak indulunk az a gumi, azaz az abroncs. Ugyanis, ha le van eresztve vagy gyenge a minősége, akkor útközben elszállhat és akár baleset is keletkezhet belőle. De megtehetjük azt is, hogy bemegyünk egy benzinkútra, ahol helyettünk elvégzik a mérést vagy megnézik abroncsunk állapotát és így teljes biztonságban érezhetjük magunkat, utasainkat.

A másik dolog, amit mindenképpen meg kell néznünk az okmányaink vagy irataink megléte, esetleg állapota. Nem kell-e megújítani valamit vagy beszereznünk, feltétlenül rendelkezni kell érvényes kötelező biztosítással és nem árt, ha van a járműre casco is kötve. Itt hívjuk fel a figyelmét arra, hogy kötelező biztosítás nélkül szigorúan tilos kimennie a forgalomba. Végül, de nem utolsó sorban jöjjön néhány praktikus vezetési tanács az útra. Mindenféleképpen vezessen óvatosan és ne kapkodjon, mert ezekből szoktak lenni a balesetek. Soha ne hozzon hirtelen döntéseket, hogy ha kell menjen lassan és gondolja át merre szeretne haladni mielőtt probléma lenne belőle főleg akkor, hogyha utasokat is visz magával.

Magunkat még egy módon fel lehet készíteni a nyaralásra úgy, hogy ha sportolunk és mindent megteszünk annak érdekében, hogy fittek legyünk. Ez nem csak azért jó, mert jól fogunk kinézni, de azért is mert sokkal jobban fog menni a vezetés, a reakció időnk is a toppon lesz és nem fogjuk magunkat fáradtnak, levertnek érezni, hanem tele leszünk energiával. Persze nem kell arra gondolni, hogy ezerrel bele kell kezdeni a testépítésbe vagy a fogyásba vagy bármi olyan nagy volumenű mozgásba, de mindenféleképpen hasznára válhat egy kis mozgás, legyen az futás vagy úszás.