Hogy működik a kötelező biztosítás ittas vezetés esetén?


Bármelyik ünnep alkalmával nagy mértékben megnő az ittas vezetések száma. Igaz, hogy a zéró tolerancia bevezetése sok autósra jó hatással van, jobban meggondolják, hogy megéri-e egy pohárral inni és beülni a gépkocsiba, de a jelenség természetesen nem szűnt meg. Valószínűleg azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy az ittas vezetés nem csak rendőri intézkedést és súlyos büntetést von maga után, de érdemes azt is megtanulni, hogy működik a kötelező ittas vezetés esetén.


Ha egy gépkocsiban kárt okozunk, illetve a benne ülők közül valaki megsérül, súlyos anyagi következményekkel járhat, mivel az érvényben lévő vonatkozó törvény megengedi, hogy a kötelező biztosítónk másfél milliárd forint felső határig kártérítést követelhet a vétkes autóstól. Mivel MABISZ kártalanítási számláján keresztül a vétlen fél kárát mindenképpen fedezi és megtéríti –  még abban az esetben is, ha a vétkes félnek nem volt kötelező biztosítása – ittas vezetés esetén a másfél milliárdos kártérítés követelése mindkét esetben fennáll.

Mivel a kötelező biztosítás leglényegesebb motívuma a vétlen károsult fél védelme, így a  biztosító a vétlen fél kárát minden esetben megtéríti. Azonban ha bizonyítást nyer, hogy a vétkes ittasan vezetett, a biztosító társaság utólag a károkozón mindenképpen behajtja a kifizetett összeget, vagy legalább annak egy részét. Így nagyon érdemes szem előtt tartani, hogy működik a kötelező ittas vezetés esetén, hiszen akár milliós nagyságrendű összegbe is kerülhet, ha ittasan súlyos sérüléssel járó balesetet okozunk, még ha van kötelezőnk akkor is. Jó tehát tudni, hogy a biztosítók a 0,8 ezreléken felül mért véralkohol szint esetén kizárják a kártérítést, sőt a casco biztosítás ittas vezetés esetén egyáltalán nem térít.