Mit jelent a túlbiztosítottság, azaz a túlbiztosítás

 

A vagyonbiztosítások egyik jellemzője a biztosítási összeg, melyet a szerződő ad meg szerződéskötéskor, és mely alapja az esetleges kártérítésnek. Éppen ezért az egyik leglényegesebb adat, mely a szerződésben szerepel. Fontos, hogy mindig a tényleges adatokat adja meg, és ezeket évente kövesse, mert alul biztosítottság, és túlbiztosítottság esetén is jelentős kellemetlenség érheti. De valójában mit jelent a túlbiztosítottság.


A vagyonbiztosítási szerződések megkötésénél az alapadatok mellett az egyik leglényegesebb dolog a biztosítási összeg meghatározása. A biztosítók a legtöbb esetben adnak iránymutatást, és például az adott területre adnak irányadó négyzetméterárat, de a biztosítási összeg meghatározása teljes mértékben a szerződő feladata. Lényeges, hogy minden esetben a realitás talaján maradva kell megadni az összegeket, mert így rendkívül sok kellemetlenségtől mentesítheti Önmagát. Amennyiben rosszul mérjük fel a helyzetet, úgy könnyedén előfordulhat az alul biztosítottság, és a túlbiztosítottság esete is.

Alul biztosítottság, amikor a biztosítási összeg alacsonyabb, mint a valós érték. Ebben az esetben a biztosító a valós érték és a biztosítási összeg arányának megfelelően fog kárt téríteni. A túlbiztosítottság akkor merül fel amikor a biztosító által ajánlott biztosítási összegnél jóval magasabb összeget írnak be a szerződésbe. A biztosító erre lehetőséget ad, azonban kár esetén vizsgálni fogja, hogy az emelt összeg indokolt volt-e. Amennyiben úgy ítélik meg, hogy nem kellett volna nagyobb biztosítási összeget választani, akkor kár esetén csak a valós értéknek megfelelően fognak téríteni. A lényeg, hogy a biztosítási összeget a valóságnak megfelelően kell meghatározni, úgy hogy figyelembe kell venni a közvetlen hatásokat, és a biztosító ajánlását is.